Skip to main content

Sta jij elke dag op de weegschaal?

Bijna overal waar wordt geadverteerd op het gebied van fitness en gezondheid gaat het om het kwijtraken van lichaamsgewicht of het op “een gezond lichaamsgewicht” komen. Mede door de advertenties wordt je wijsgemaakt dat lichaamsgewicht allesbepalend is. Elke dag weer diezelfde routine rondom de weegschaal om te kijken of je lichaamsgewicht af- of toegenomen is. Telkens weer dat getal op de weegschaal als leidraad voor het feit of je wel of geen resultaat behaalt.

Is dat getal op de weegschaal daadwerkelijk zo belangrijk?

Het grote probleem van het getal op de weegschaal is dan ook dat je niet ziet waar je lichaamsgewicht, het getal, uit bestaat. Jij staat op de weegschaal en denkt ik ben lichaamsvet aangekomen (jij teleurgesteld) of kwijtgeraakt (jij blij) terwijl je weegschaal bedoelt dat je in lichaamsgewicht bent aangekomen of gedaald. De weegschaal heeft het over lichaamsgewicht, niet over lichaamsvet, dat zijn twee verschillende dingen! Dat je lichaamsgewicht is toe- of afgenomen kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan toe of afname van vocht, spiermassa, vetmassa, grote maaltijd de avond van tevoren, etc.

De vraag hoeveel procent lichaamsgewicht bestaat uit spiermassa en hoeveel procent lichaamsgewicht uit lichaamsvet is dus van groot belang. Dit zou zelfs kunnen betekenen dat het getal op de weegschaal niet naar beneden gaat (of zelfs omhoog gaat) terwijl je vetpercentage dat wel doet en/of dat je kleding losser gaat zitten. Logisch! Aangezien de dichtheid van spier groter is dan die van lichaamsvet, zal 1 kg spier minder ruimte op je lichaam in beslag nemen dan 1 kg lichaamsvet (De dichtheid van spier is 1,06 kg per liter ruimte en de dichtheid van lichaamsvet is 0,9196 kg per liter ruimte).

Nogmaals: Spieren zijn zwaarder dan vet. Een kilo spieren neemt minder plaats in dan een kilo vet. Het kan daarom zijn dat je geen verschil ziet op de weegschaal, maar wel aan je kleding merkt dat je bent afgevallen. Het kan dus inderdaad zo zijn dat je niet afvalt in kilo’s, of zelfs een klein beetje zwaarder wordt maar dit betekent echter niet dat je dikker wordt! Je lichaam verandert op een positieve manier, het wordt slanker, strakker en je houding wordt beter.

Tips en adviezen

  • Jij denkt lichaamsvet wanneer het getal op de weegschaal daalt of stijgt, maar je weegschaal bedoelt lichaamsgewicht. Begrijp dat dit twee verschillende talen zijn. Je gaat lichaamsgewicht verliezen of aankomen, maar zie het niet als de heilige graal.
  • 1 kg spier neemt minder ruimte in beslag op je lichaam dan 1 kg lichaamsvet. Dus je gewicht kan hetzelfde blijven maar in omvang neem je af.
  • Het getal op de weegschaal kan erg fluctueren. Het kan maar zo zijn dat je in de avond 2 kilogram lichaamsgewicht zwaarder weegt dan in de ochtend.
  • Ga niet obsessief elke dag op de weegschaal staan. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, ook veel mannen doen dit. Je maakt jezelf alleen maar gek!
  • Ga hooguit 1x in de week op de weegschaal staan en gebruik het getal op de weegschaal niet als alles bepalende maatstaf.
  • Houdt je kleding goed in de gaten. Dat zijn betere graadmeters dan het getal op de weegschaal.