Skip to main content

Marissa

Ik zal me even voorstellen, ik ben Marissa, 26 jaar oud en heb de ziekte MS. Door facebook en de website van Mahorokan ben ik in aanraking gekomen met PFT.

Allereerst wil ik graag even in het kort uitleggen wat nu MS precies inhoud en wat het met mijzelf doet. In 2011 is bij mij de diagnose MS vastgesteld. Er zijn 3 vormen van MS, de vorm die ik heb is RRMS en komt het meeste voor. MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Door beschadigingen in de hersenen kunnen sommige delen in het lichaam niet meer goed functioneren of zelfs uitvallen. Dit word ook wel een schub/aanval genoemd. Een aanval betekent dus een beschadiging/ontsteking in de hersenen en daardoor functioneert er een lichaamsdeel niet meer goed of valt uit maar na verloop van tijd trekt dit weer, eventueel met blijvende restschade, bij. Tot nu toe hebben alle aanvallen bij mij nog geen erge restschade aangericht en kom ik steeds weer terug op een stabiel niveau. Wat ik ervaar van m’n MS is dat ik bijna altijd vermoeid ben en pijn heb.

Het stabiele niveau wat ik had kwam door het jaren lange sporten bij de fysio. In de periodes van aanvallen en herstel kwam ik erachter dat sporten een positief effect had op mijn lichaam. Ik herstelde sneller en kwam sneller terug op m’n oude niveau. Alleen bij de fysio had ik geen uitdaging meer en ging ik al gauw steeds hetzelfde doen. Ik was wel in beweging maar ik wilde graag weer groeien naar nog beter worden in de zin van nog sterker en energieker worden. Ik wist dat ik dit niet bij de fysio kon meer kon vinden en daarom zocht ik naar een nieuwe uitdaging. Zo kwam ik uit op het PFT traject.

In het begin van het traject ben ik samen met Chantal gaan zitten om te kijken of het wel haalbaar was. Aangezien ik me de ene dag erg goed voel en de andere dag wat meer pijn heb of juist erg moe ben. Als ik mindere dagen heb dan kom ik alsnog trainen alleen train ik wat minder zwaar of minder lang maar het belangrijkste is dat ik in beweging blijf.

Mijn doel met dit traject was mezelf nog sterker maken en me fitter/energieker voelen. Bij een aanval kan m’n lichaam dit dan beter opvangen waardoor er minder restschade ontstaat. Ook niet geheel onbelangrijk was m’n gewicht. Door veel prednison gebruik in de periodes dat het minder ging ben ik aardig wat aangekomen. Om deze doelen te kunnen behalen ga ik 3x in de week sporten, dit is het maximum wat ik aan kan met betrekking tot m’n MS. Bij elke training keken we samen of het haalbaar was en tot hoever ik kon gaan. En heel belangrijk hoe reageerde mijn lichaam op de oefeningen. Naarmate het traject vorderde merkte ik dat ik steeds een stapje verder kon gaan waardoor ik weer groeide qua kracht en ik weer fitter en energieker werd. Om ook gewicht te kunnen verliezen ben ik aan de slag gegaan met m’n voeding door middel van de app. Ik werd al snel bewust van wat ik wel en niet kon eten. Door hier zelf mee aan de slag te gaan maak je het al gauw eigen met als resultaat een andere leefstijl.

Pas geleden zijn er bij de neuroloog en revalidatiearts metingen gedaan met betrekking tot kracht en hieruit is gebleken dat alles nog meer verbeterd is ten opzichte van vorig jaar. Ook mijn medicijngebruik is verminderd. Door dit alles is gebleken dat het heel belangrijk is om in beweging te blijven.

Wat PFT mij tot nu toe heeft gebracht is dat ik sterker ben geworden en me fitter/energieker voel. Dat ik inmiddels 10kg kwijt ben en dat ik mijn leefstijl heb veranderd en dat je wel degelijk met een chronische ziekte dit traject kunt volgen. Weliswaar met wat aanpassingen maar het is mogelijk!

Ik ben nu met m’n 2de traject bezig in de hoop om toch nog wat meer gewicht te verliezen en nog steeds heel belangrijk, mijn kracht behouden!

Ik zal me even voorstellen, ik ben Marissa, 26 jaar oud en heb de ziekte MS. Door facebook en de website van Mahorokan ben ik in aanraking gekomen met PFT. Allereerst wil ik graag even in het kort uitleggen wat nu MS precies inhoud en wat het met mijzelf doet. In 2011 is bij mij […]